Ångad broccoli à la Beijing 8

Här i Göteborg finns en restaurang som serverar goda kinesiska dumplings. Beijing 8 har inte bara lyckats med sina dumplings och sin hippa stil, utan även med sin ångade broccoli. Vitlök, chili och soja ger den smak, vinäger lyfter den till en helt annan dimension. Så här gör jag när jag försöker återskapa detta hemma.
 
 
Ingredienser (2 port)
250 g broccoli, endast huvudet
2 klyftor vitlök
1 cm röd chili
1 msk soja
2 msk olja, ex raps
en skvätt vitvinsvinäger eller risvinäger
 
Gör så här
Ånga broccolin.* Finhacka chili, pressa vitlök och blanda med övriga ingredienser. Lägg upp broccolin i varsin skål och ringla över dressingen. Servera genast.
 
 
* Är du som jag och aldrig ångat något förr? Det går bra att lägga broccolin i en sil eller på en kökshandduk, som du sätter över en kastrull med vatten i botten. Lägg på locket och sätt kastrullen på spisen så vattnet kokar och broccolin är i vattenångan. Den är klar när den är lagom mjuk.

Kommentera här: