Nötig zucchinipizza
Det blir ju ofta som bäst när man planerar sin mat utifrån vad man har hemma. Här lät jag mig inspireras till en riktigt mumsig pizza! Eller, minst två pizzor blir det om man har normalstor ugn. Jag föredrar till och med att göra portionspizzor och då blir det fyra stycken avlånga saker som kan bli ganska snygga faktiskt.

När jag gör pizza tillsammans med andra och föreslår att vi ska ha fetaost på brukar det vara populärt. När de sedan upptäcker att jag tänkte att det skulle räcka i ostväg trillar de av stolen. Gör som du vill men jag tycker det räcker med fetaosten :)
Grahamsmjöl is the way to go med den här pizzan. För all del, gör pizza på annat mjöl, men ha annan topping då också. Mjölet gör typ halva grejen. Smaken är ganska nötig och botten hård. Eftersom det inte är någon sås på är det viktigt att täcka pizzan med zucchinin så väl som möjligt. Här kan man också göra lite snygga mönster om man har lust.

4 portioner
Ingredienser: deg
50 g jäst
1/2 dl olivolja
2 dl fingervarmt vatten
1 tsk flingsalt
2 tsk strösocker
4* dl grahamsmjöl
2* dl vetemjöl
*Blir lagom om man häller mjölet i måttet, gräver du med måttet i mjölet så blir det mer kompakt och du kan behöva ta lite mindre. Har gått lite fram och tillbaka med förhållandet graham/vete också, från början använde jag bara graham men det blir väldigt hårt och torrt. Tycker jag är rätt gott egentligen men 4+2 är kanske mer lagom. 50/50 blev för vetemjöligt, tyckte jag.
Ingredienser: topping
1-2* zucchini
1 rödlök
4 klyftor vitlök
150 g fetaost
65 g spenat
pinjenötter
olivolja
balsamvinäger
flingsalt
svartpeppar
*Beroende på storlek på zucchinin och hur tjocka skivor din osthyvel skär...
Gör så här
Smula ner jästen och lös upp i olja och vatten.
Smula ner jästen och lös upp i olja och vatten.
Rör ner socker och salt.
Blanda i mjöl, lite i taget.
Sätt ugnen på 225 grader och låt degen jäsa i 25 min.
Hyvla zucchini med en osthyvel. Skiva rödlök, pressa eller riv vitlök.
Baka ut pizzan (pizzorna) och förgrädda en kort stund, typ 3 min.
Bre vitlöken på pizzan. Lägg på zuccini och rödlök. Se till att zucchinin täcker pizzan så väl som möjligt, annars blir det torrt. Smula över fetaost. Sprid ut spenat och strö över pinjenötter. Ringla på lite olja och vinäger, salta och peppra.
Grädda pizzan, tar 15-20 min.
Blanda i mjöl, lite i taget.
Sätt ugnen på 225 grader och låt degen jäsa i 25 min.
Hyvla zucchini med en osthyvel. Skiva rödlök, pressa eller riv vitlök.
Baka ut pizzan (pizzorna) och förgrädda en kort stund, typ 3 min.
Bre vitlöken på pizzan. Lägg på zuccini och rödlök. Se till att zucchinin täcker pizzan så väl som möjligt, annars blir det torrt. Smula över fetaost. Sprid ut spenat och strö över pinjenötter. Ringla på lite olja och vinäger, salta och peppra.
Grädda pizzan, tar 15-20 min.
Visst, balsamvinäger har jag i allt. Men det är så himla gott. Byt för all del inte ut den mot annan vinäger utan skippa den helt i så fall.


