Lyckad linsgryta

Ingredienser
2 aubergine
1 gul lök
4-6 klyftor vitlök
en tumme ingefära
2 msk tomatpuré
500 g cocktailtomater
1 burk kokosmjölk
3 dl torkade röda linser
Lite pressad citron
Olivolja
Salt, socker, grönsaksbuljong, sambal oelek, vitpeppar, chilipulver, paprikapulver, spiskummin, gurkmeja, kardemumma, kanel, basilika
(Creme fraiche och bröd till servering)
Gör så här
Dra ur vatten ur auberginerna genom att skiva dem, salta och lägga åt sidan en stund.
Finhacka och stek gul lök och vitlök med riven ingefära i olivolja i en gryta.
Torka av och tärna auberginen. Börja stek i mycket olivolja i en stekpanna, detta tar lång tid. Krydda auberginen med salt, vitpeppar och lite chilipulver.
Tillsätt tomatpuré och sedan cocktailtomaterna (halverade) i grytan.
När tomaterna blivit sås, tillsätt kokosmjölk och röda linser. Krydda med allt utom vitpeppar och chilipulver. Börja försiktigt med det mesta men sockret kan du dra på en matsked direkt. Låt koka tills linserna är färdigkokta. Glöm inte röra om, det bränner lätt fast.
Pressa citron över auberginen när den känns klar.
Servera grytan med aubergine som topping och kanske lite creme fraiche. Eventuellt en bit bröd till.
Tricket är en jäkla massa olja i auberginen, att använda cocktailtomater eller liknande (små söta tomater) och att inte dra sig för att sockra grytan. Vissa mer hälsoinriktade människor skulle rynka på näsan men vill man ha en riktigt god linsgryta så får man ta till dessa knep, tror jag.
Här är lite fina aubgerginebitar. Snyggt att lägga upp dem så här men det är mycket mer platseffektivt att skiva dem på längden, tips.

