Somriga morötter med tahinidressing

Helt oskamset inspirerat av en rätt som min kära mor och stora matlagningsförebild brukar laga, nämligen denna, gjorde jag den här maten en gång i augusti förra året. Hade jag kommit på vad den länkade rätten hette då så hade jag kanske bara googlat upp det receptet men det gjorde jag inte så då blev det en egen variant istället. Blev nöjd och skrev ner vad jag hade i men sedan tappade jag bort lappen i några månader. Hittade den igår så idag blev det somriga morötter till middag!
 
Här är det något som fattas...
 
Ingredienser (6 port)
på plåten
1 kg morot
3 st rödlök
3 dl ärter
1 dl sötmandel
ca 200 g småbladsmix
olivolja
salt
spiskummin
gurkmeja
oregano
dragon (försiktigt)
chiliflakes
couscous
5 dl couscous (om man är hungrig)
1 tärning grönsaksbuljong
tahinidressing
1,5 dl tahini
olja (valfri)
vit balsamvinäger
soja
 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skär stavar av moroten, klyfta löken och hacka mandeln grovt. Släng på tillsammans med ärter på en plåt.
Ringla över olivolja, salta och krydda.
Sätt in i ugnen, ca 30 min (???)
Koka upp vatten med en buljongtärning i för couscousen. Följ anvisningar på förpackningen.
Blanda tahini med några matskedar olja, till önskad konsistens. Rör ner en skvätt vinäger och en (mindre) skvätt soja. Var försiktig med sojan, det blir väldigt salt.
När morötterna är klara, sprid ut grönsalladen över plåten.
 
 
Idag hade jag varken oregano eller vit balsamvinäger hemma så ersatte med basilika respektive vanlig (mörk) balsamvinäger. Det blev gott så med. Vad gäller oljan till dressingen så hade jag rapsolja för att undvika att det smakar för mycket oliv men den risken är nog ca 0 då tahini smakar väldigt starkt. Nästa gång blir det olivolja för min del, det blir kanske godare. Det enda som känns konstigt är att blanda olivolja och soja men det kan väl knappast bli så tokigt när man inte känner någon tydlig sojasmak ändå.
 
Jag satte ugnen bara på 200 grader, det var dumt. Fick höja till 225 efter typ 45 minuter av att inget hände. Grejen är att du måste typ glömma bort plåten en stund för att maten ska bli klar. Ärterna ska bli knapriga. Löken bränd. Först då är det färdigt.
 
Ett till misstag gjorde jag, som synes på bilderna. Jag glömde salladen. Tittade på påsen flera gånger och tänkte "den där får jag inte glömma" men det hjälpte inte. Så typisk grej, spelar ingen roll att den står mitt framför näsan på mig. Så här gott såg det i alla fall ut när jag väl kom på att ha sallad till.
 
Och så såg det ut när jag hade öppnat matlådorna igen och tryckt ner 175 g sallad i dem.

Kommentera här: