Recepttips: Zoodles Alfredo
Jag har alltid varit tveksam mot pasta alfredo, men det här receptet kan jag inte förneka. Detta är från början ett sådant där raw vegan recept, som jag gjort inte så raw och inte så vegan (mest för att slippa köpa ett par specialingredienser som rå-veganreceptet krävde). Receptet, Raw power zucchini pasta with hemp seed alfredo sauce, länkar till en rå veganversion av alfredosås, vilken jag bytt ut mot lagad alfredo med icke så vegansk ost och grädde. Sedan har jag skippat basilikan till zucchininudlarna för enkelhets skull. Man är ju ändå student :)

Det intressanta med receptet, som jag lagat det, är att de råa zucchininudlarna gör sig så bra med en varm, lagad sås. Konsistensen är riktigt lyckad och smaken som zucchini och speciellt paprika ger lyfter alfredon i mina ögon. Rätten går bra att äta med rumstempererad sås också, om man tex gjort såsen dagen innan (den går bra att förvara i kylskåp, zucchininudlarna inte lika lyckade), men jag föredrar att ha såsen varm.
Att marinera grönsakerna i citron medan man gör såsen var också ett grymt tips. Zucchininudlar har jag gjort förut (fler sådana recepttips kommer), men marinaden var något nytt. Den ger nudlarna en fräsch smak och en trevligare konsistens.
Så, tillvägagångstips? Jo.
- Jag har inte någon spiraliseringsmakapär utan skär skåror i zucchinin som jag sedan hyvlar med en gammal hederlig osthyvel.
- I receptet står att paprikan ska vara julienned, vilket betyder skuren i tunna strimlor.
- Spenat har jag överdrivit med, och dessutom köpt vanlig färsk spenat istället för babyspenat. Det är en helt ekonomiskt driven handling men jag skulle inte vilja skära ner på spenatmängden jag använt så tycker gott man kan ha i lite mer än vad som står i receptet.
- Vad gäller alfredoreceptet använde jag hälften så mycket parmesan som det stod att man skulle ha. Eller, jag använde inte ens riktig parmesan utan en billigare variant. Det blev gott ändå.
- I alfredoreceptet bytte jag även färsk persilja mot frusen. Det går jättebra men jag skulle undvika att skippa persiljan helt eftersom den ger bra smak.
- Salt och peppar - speciellt peppar - har jag varit generös med. Eftersom det inte är någotdera i såsen får man köra på rätt mycket på tallriken.
- Mängden. Man läser receptet och tänker "en hel zucchini per person!?", man står i affären och tänker "räcker det verkligen inte med en halv?" — NEJ det räcker inte. Det här är inte mat man står sig länge på och man står sig ännu kortare om man inte blir mätt. En zucchini per person krävs faktiskt. Okej, själv köpte jag de tre största zucchini jag kunde hitta och fördelade på fyra måltider till mig själv, men det är för att Willys säljer zucchini för styckpris och inte kilopris och man måste ju snåla lite när man lever på CSN.
- Valnötter har jag lagt till. Det blir gott om man gillar valnötter.
Avslutningsvis, ett hjärtligt tips till de som inte ätit så mycket vegansk råkost förut. Ät det till middag och inte till lunch. Lever man på en sådan diet måste man äta fem gånger om dagen, man står sig verkligen inte länge. Jag tycker att det känns bra i kroppen att äta sådan här mat, men ser alltid till att äta annan mat till lunch och till middag om jag ska vara uppe sent. Det kan vara en idé att ha bröd till, exempelvis en surdegsbaguette tror jag skulle passa fint.